مایکروسافت آفیس
مایکروسافت آفیس یک مجموعه اداری در بر گیرندهی نرمافزارهای یکپارچه با هم، سرورها و سرویسها است که برای سیستمعاملهای مایکروسافت ویندوز و مک اواس ده ساخته شده است. مایکروسافت آفیس در سال ۱۹۸۹ برای سیستمعامل مک اواس اکس معرفی شد و در سال بعد یعنی ۱۹۹۰ نسخه تحت ویندوز آن نیز به بازار آمد. اولین نسخه از مجموعه مایکروسافت آفیس شامل برنامههای مایکروسافت ورد، مایکروسافت اکسل و مایکروسافت پاورپوینت بود. همچنین برنامههای مایکروسافت اکسس و اسکجول پلاس در نگارش حرفهای این نسخه وجود داشت.

واپسین نگارش مایکروسافت آفیس، آفیس 2013 نام دارد که در تاریخ 25 اکتبر 2013 برای مایکروسافت ویندوز منتشر شد و آخرین نسخه تحت سیستمعامل مک اواس اکس نیز آفیس ۲۰۰۸ نام گرفته است که در تاریخ ۱۵ ژانویه ۲۰۰۸ منتشر شده است. آفیس ۲۰۰۷/آفیس ۲۰۰۸ در بردارندهٔ رابط کاربری جدیدی است و از فرمتهای جدید موسوم به Office Open XML با فرمتهای docx، xlsx، pptx سود میبرد. ضمن اینکه مایکروسافت قابلیت جدید، رایگان و افزودنی با نام بستهٔ هماهنگ سازی مایکروسافت آفیس (به انگلیسی: Microsoft Office Compatibility Pack) ایجاد کرده است تا کاربران بتوانند با برنامههای پیشین آفیس همچون برنامههای آفیس ۲۰۰۳ و آفیس ۲۰۰۰٬ پروندهها با ریخت و فورمت Office Open XML file format را باز کنند. برای نمونه با مایکروسافت آفیس ورد ۲۰۰۳ که به گونهی کارخانهای ناتوان از گشودن و سپاردن در پسوند docx است٬ بتواند پسوند docx را گشوده و آن را ویرایش کرده و آن را ذخیره و سپارش کند.
طبق تحقیقات کمپانی Forrester Research تا تاریخ ژوئن ۲۰۰۹ بعضی از نسخههای مایکروسافت آفیس در ۸۰ درصد موارد تجاری و اداری استفاده شدهاست و ۶۴ درصد این موارد از آفیس ۲۰۰۷ استفاده کردهاند.
تاریخچهٔ نگارشها
نگارشهای تحت ویندوز
مایکروسافت آفیس ۳٫۰
مایکروسافت آفیس ۴٫۰
مایکروسافت آفیس ۴٫۳
مایکروسافت آفیس ۹۵
مایکروسافت آفیس ۹۷
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۰
مایکروسافت آفیس اکسپی
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۳
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۷
مایکروسافت آفیس ۲۰۱۰
مایکروسافت آفیس ۲۰۱۳
نگارشهای تحت مک اواس اکس
مایکروسافت آفیس برای مک
مایکروسافت آفیس ۱٫۵ برای مک
مایکروسافت آفیس ۲٫۹ برای مک
مایکروسافت آفیس ۴٫۰ برای مک
مایکروسافت آفیس ۹۸ نسخهٔ مکینتاش
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۱
مایکروسافت آفیس v.X
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۴ برای مک
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۸ برای مک
مایکروسافت آوت لوک
مایکروسافت اوت لوک (به انگلیسی: Microsoft Outlook) نرمافزار مدیریت ایمیل است که برای اولین بار در سال نود به همراه بستهٔ آفیس رونمایی شد.
این برنامه جزو مجموعه نرمافزارهای آفیس میباشد. این برنامه برای مدیریت ایمیلها مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین یک سرویس ایمیل دهی نیز هست.
مایکروسافت اسکیوال سرور
مایکروسافت اس.کیو.ال سرور یا مایکروسافت سیکول سرور (به انگلیسی: Microsoft SQL Server) یک نرمافزار سیستم مدیریت بانکهای اطلاعاتی است که توسط شرکت مایکروسافت توسعه داده میشود. برخی از ویژگیهای این سیستم مدیریت پایگاه دادهها به این شرح است:
بانک اطلاعاتی رابطهای
امکان استفاده از: trigger, View, Stored procedure
پشتیبانی از XML
OLAP
بسیار قدرتمند و بدون محدودیت حجم و تعداد رکورد
پشتیبانی از FullText Search برای سرعت در بازیابی اطلاعات و استفاده از زبان طبیعی در جستجوها
SQL Server 2008
نسخهٔ بعدی سرور SQL سرور SQL2008 میباشد با کد نامگذاری «کاتمایی» که برای ارائه به بازار 27فوریه سال 2008 پیشنهاد گردیده و سپس (RTM) در Q32008 عرضه گردید.
آخرین CTP در 19فوریه سال 2008 عرضه گردید. اهداف SQL Server 2008 ایجاد و مدیریت دادهها به شکل هماهنگی، سازماندهی و محافظت به شکل اتوماتیک میباشد. با توسعه دائمی SQL Server در عرضه تکنولوژی اتلاف وقت به نزدیک صفر رسید.
SQL Server 2008 همیشه در برگیرنده حمایت از دادههای ساختاری یا نیمهساختاری میباشد که این امر شامل قالبهای رسانهای دیجیتال برای عکسها، صوتی، تصویری و دیگر دادههای چند رسانهای میباشد.
در نسخهٔ جدید، اکثر دادههای چندرسانهای را میتوان به عنوان BLOB (بخش بزرگ بانیری) ذخیرهسازی کرد. آگاهی درونی از دادههای چندرسانهای به ما این اجازه را خواهد داد که کارکردهای تخصیص یافته را اجرا نماییم. براساس نظرات پل فلسنر، معاونت ارشد مایکروسافت، کاربران سرور SQL Server 2008 شرکت مایکروسافت میتوانند به ذخیرهسازِی دادههای پشتیبانی شده برای دادههایی با تنوع متفاوت بپردازد: XML، پست الکترونیکی (email)، زمان/تقویم، فایل، پرونده .... از جمله این دادهها میباشند. همین طور با SQL Server 2008 به خوبی میتوان به اجرای عملیاتی چون جستجو، پرسوجو، تجزیهوتحلیل، تقسیمبندی و انطباق همه نوع از دادهها پرداخت. از انواع دیگری از دادههایی جدید میتوان از اختصاص دادهها و نوعهای زمانی و انواعی از دادههای فضایی نام برد که دادههای وابسته به مکان میباشند.
پشتیبانی بهتر برای دادههای غیرساختاری یا نیمهساختاری با استفاده از بخش * FILESTREAMانجام شده. این نوع از دادهها میتوانند اضافه شده یا اینکه برای بازگرفت به هر فایل ذخیره شده، شد سیستم فایلها بکار رونده دادههای منسجم یا فرادادهها در هر فایل باید در پایگاه دادههای SQL Server ذخیره شوند. و در آنجا اجزا غیرساختاری در سیستم فایل ذخیره میشوند. اکثر فایلها میتوانند هم از طریق کنترلکننده فایل Win32 و هم از طریق SQL Server با استفاده از T-SQL در پایگاه دادهها قرار گیرند.
انجام و دستیابی به دادههای فایل به عنوان یک BLOB باینری محسوب میشود. پشتیبانی و ذخیرهسازی در پایگاه دادهها پشتیبانی و ذخیرهسازی فایلهای مرجع میباشد.
SQL Server 2008 همین طور از سلسله مراتب دادههای اصلی پشتیبانی میکند و در برگیرندهٔ مفهوم T-SQL میباشد که مستقیماً با آنها سروکار دارد بدون اینکه به تحقیق بازگشتی بپردازد.
دادههای فضایی میتوانند به دو صورت ذخیرهسازی شوند. یک «زمین صاف» (هندسه یا هندسه مسطح) که نوعی از دادهها میباشند که ارائهدهندهٔ دادههای هندسی فضایی میباشند و به شکلهایی که رد اصل به صورت سیستمهای طراحی کروی و همپایه و... هستند پیشبینی شدهاند. صورت دیگر نوع دادههای «زمین کروی» (هندسی) هستند که به استفاده از مدلهای بیضی شکل آنچه که در زمین به صورت منفرد و پیوسته تعریف میشوند، میپردازند.
SQL Server در برگیرنده ویژگیهای بهتری در زمینه فشردگی و متراکم داده میباشد و بنابراین در بهبود یافتن توانایی اسکالر به ما کمک میکند. این بخش همین طور دارای اقتدار منابع بوده و به ما این اجازه را میدهد که به ذخیرهسازی منابع برای کاربران بپردازیم.
SQL Server در بردارندهٔ قابلیتهایی برای شفافسازی دادهها برای فشردهسازی و ذخیره آنها میباشد SQL Server کتمایی از موجودیت ساختار *ADO.NET پشتیبانی کرده و به ثبت ابزارها، همانندسازی و تعریف دادهها میپردازد. تعریف دادهها به ساختن مدل دادههای موجود خواهد پرداخت.
سرویسهای ثبتکنندهٔ SQL Server به ثبت جداول با قابلیتهایی از تطبیق دادهها و تجسم محصولات خواهند پرداخت.
آنچه که به وسیلهٔ مایکروسافت از مدیریت جانبی حاصل میشود اجازه میدهد که سیاست پیکربندی و محدودیتها در پایگاه کامل دادهها و جداول مورد اطمینان بطور دستوری ایجاد گردد.
نسخهٔ مدیریت استادیو {{|5}} SQL Server شامل SQL Server 2008 میباشد که به پشتیبانی از جستجوگر SQL میپردازد. علاوه بر این به وسیلهٔ CTP رایج انتخاب لازم برای تحقیق و بررسی محدود میشود. این امر باعث ساختارهای دیگری از T-SQL در انتشارات بعدی میگردد. * SQL Server 2008 به ایجاد پایگاه دادههای موجود از طریق بدنه قدرت ویندوز و کاربرد مدیریت در دسترسی میپردازد. بنابراین سرور و همهٔ نمونههای پیوسته میتوانند به وسیله بدنهٔ قدرت ویندوز اداره شوند. * Editions شرکت مایکروسافت به ایجاد سرور SQL موجود در نسخههای چندگانه کرد که دارای دستگاههایی با ویژگی متفاوت و کاربرانی با اهداف متمایز بود.
آخرین ویرایش :
SqlServer 2014
ویرایشهای مختلف
سرور SQL ویرایش متراکم (SQL CE)
این ویراستار فشرده یک موتور با پایگاه دادههای مستحکم میباشد. به جهت اندازه کوچک آن دارای دستگاهی با ویژگیهای کاهشدهنده در مقایسه با ویراستارهای دیگر میباشد. این وسیله به وسیلهٔ پایگاه دادهها با سایز حداکثر 4GB محدود شده و نمیتواند براساس سرویس ویندوز عمل نماید ویراستار متراکم باید تابع تقاضای کاربرد میباشد.
سرور SQL ویرایش محدود (SQL Server Express)
سرور SQL با ویراژ پرسرعت یک میزان پایین، ویراژ آزاد از سرور SQL میباشد که در برگیرنده موتور مرکزی پایگاه دادههاست. در حالیکه هیچ گونه محدودیتی در شماره پایگاه دادهها یا کاربران پشتیبانی شده وجود ندارد پایگاه دادههای کلی به ذخیرهسازی در بخشهای مجزا میپردازد. هدف از این کار جایگزینی *MSDE میباشد. سرویس جستجوگر متن کامل به عنوان یک بخش ضمیمه در سرور SQL با ویراژ پرسرعت قرار میگیرد. بطور کلی نسخهٔ سرور SQL مدیریت استودیو برای عمل ویراستاری در دسترس میباشد.
سرور SQL ویرایش گروه کاری
سرور SQL با ویراژ کار گروه در برگیرنده موتور مرکزی پایگاه دادهها میباشد این بخش از دیسک ویراژ در شمار نمونههایی با فعالیت کمتر قرار میگیرد و در برگیرنده عملکردهایی با دسترسی بالا و شاخصهای برابر نمیباشد.
سرور SQL ویرایش سازمانی
سرور * SQL ویرایش سازمانی، نسخهای از سرور SQL با ویژگیهای کامل میباشد که در برگیرندهٔ هر دو موتور مرکزی پایگاه دادهها و سرویسهای اضافی میباشد و این در حالی است که وجود دامنهٔ ابزارها برای ایجاد و اداره سرور SQL به صورت خوشهای است.
سرور SQL ویرایش برنامه نویسان
نگارش قابل کدنویسی سرور SQL دارای همان ویژگیهای نگارش enterprise این سرور میباشد که با وسیله لایسنس، کاربرد آن تنها به عنوان یک سیستم آزمایش و توسعه محدود گردیده و به عنوان یک سرور تولیدی محسوب نمیشود. این نسخه به عنوان بخشی از برنامه Dream Spark مایکروسافت برای بارگذاری توسط دانشجویان به طور رایگان موجود میباشد.
مایکروسافت اکسپرشن وب
مایکروسافت اکسپرشن وب (Microsoft Expression Web) یک نرمافزار ویراستار وب و طراحی وبسایت ساخته شده توسط شرکت مایکروسافت است.
مایکروسافت بیزتاک سرور
مایکروسافت بیزتاک سرور یا به اختصار "بیزتاک" مجموعهای از خدمات نرمافزاری است که ساختن راه حل های یکپارچه سازی را آسان میگرداند.
شما برای راه اندازی این سولوشن یا راه حل نرمافزاری نیاز به یک سرور سخت افزاری مجزا دارید. یکی از پیش نیاز های نرمافزاری آن، شرپوینت است.
میتوان گفت برای یکپارچه سازی یک سازمان شما در ابتدا نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق و نیاز سنجی هستید. در گام بعدی شما به کمک برنامه نویسی و تعریف شکل و قالب پیغام ها و تعاریف دیگر یکپارچه سازی را انجام میدهید.
این برنامه یک داشبورد و کنترل پنل مرکزی در اختیار شما قرار میدهد که وضعیت جریان های کاری و پروسه های کسب و کار خود را میتوانید در آن مشاهده کنید.
این سرور مبتنی بر پیغام طراحی شده است که کاملاً با طراحی های پیشرفته ی کنونی مثل SOA منطبق است. پس شما هم برای یکپارچه سازی کلیه نرمافزار های موجود، باید نگاه سرویس گرا داشته باشید.
همه برنامه های سازمانی شما برای یکپارچه سازی میتوانند پیغامی را به سرور ارسال کنند که سرور بیزتاک با مدیریت کلیه پیغام ها و ایجاد پیغام های جدید و ارسال آن برای برنامه های دیگر سازمان شما یا سازمان همکار شما، یکپارچه سازی را فراهم می کند.
برنامه هایی که میخواهند به بیزتاک وصل شوند را شما باید تحلیل کنید تا بتوانید برای آنها وب سرویسی بنویسید که کار فرستادن پیغام را منظم و مدیریت شده و هماهنگ و استاندارد انجام دهد.
این سرور بر اساس دو لایه طراحی شده است که لایه ی اول مبتنی بر پیغام همه ی کار ها را مدیریت می کند و لایه ی دوم مبتنی برای Orachestration است که هماهنگ کننده و نظم دهنده به کلیه ی دریافت ها و ارسال های پیغام ها با برنامه های جزیره ای در سازمان شماست.
مراحل نصب بیزتاک را با جستجوی ساده در گوگل میتوانید به صورت
های فارسی وا نگلیسی به صورت گام به گام بیابید.
کاربرد های بیزتاک بدلیل تنوع بسیار زیاد آن بستگی به نیاز خاص سازمان شما دارد.
مایکروسافت واننوت
مایکروسافت وان نت (به انگلیسی: Microsoft OneNote) نرمافزار برداری مجموعهٔ مایکروسافت آفیس است که اولین بار به همراه مایکروسافت آفیس ۲۰۰۳ ارائه شد.
آشنایی با واننوت
تعریف واننوت
برنامه OneNote مکانی است برای جمعآوری، تنظیم، جستجو و به اشتراک گذاشتن اطلاعات مورد نیاز فرد. انواع مختلف یادداشتها در دفترچهها، فصلها و صفحات واننوت قابل ذخیره است. این نرمافزار میتواند به عنوان دفترچه شخصی فرد برای جلوگیری از فراموشی عمل کند.
برنامه واننوت را میتوان یک نسخه الکترونیکی از دفترچههای کاغذی معمول دانست.
تاریخچه برنامه واننوت
برنامه واننوت در سال ۲۰۰۳ میلادی بصورت یک برنامه جدای از آفیس ۲۰۰۳ نصب میشد و البته کارآیی آن کمتر از وان نوت فعلی بود. به مرور که کاربران واننوت پیشنهادهای خود را جهت رفع کاستیهای آن به مایکروسافت دادند و افزونههای مختلفی برای آن نوشته شد، مایکروسافت نسخه جدید آن را در نسخه ۲۰۰۷ آفیس قرار داد. فعلاً نسخه ۲۰۱۳ واننوت به عنوان نسخه آخر این نرمافزار با تغییر شکل ظاهری واننوت و تبدیل منوهای ثابت آن به منوهای سیار و روبانی و اضافه نمودن چند قابلیت دیگر در بازار موجود است.
مایکروسافت ویزیو
مایکروسافت ویزیو (به انگلیسی: Microsoft Visio) نرمافزاری برای طراحی نمودارها است که تحت سیستمعامل ویندوز کار میکند.
معماری نرمافزار
معماری نرمافزار یعنی ساختار و سازمان یک سیستم نرمافزاری که به منظور پشتیبانی از عملیات مشخص، بر روی سازماندهی اجزاء متمرکز میباشد. در واقع اجزاء را در حوزههای مرتبط به هم گروه بندی میکند. دیگر حوزههای مرتبط به هم، بر روی تبادل و تعامل با این حوزه متمرکز میشوند.
معماری نرمافزار از کلیدیترین بخشهای تولید نرمافزار مخصوصا نوع تجاری آن است که البته در سالهای اخیر با ایجاد مدلهای کلاسیک تولید نرمافزار به نرمافزارهای عظیم تر محدود شده است.
معماری نرمافزار در واقع انتخاب یک ساختار کلی برای پیاده سازی یک پروژه نرمافزاری بر مبنای مجموعه ای از نیازهای کاربری و تجاری یک سیستم نرمافزاری است تا هم بتوان کاربردهای مورد نظر را پیاده سازی کرد و هم بتوان کیفیت نرمافزار، تولید آن و نگهداری آن را نیز بهینه کرد و سرعت بخشید. به عبارتی دیگر: معماری نرم افزار یک برنامه یا سیستم محاسباتی، ساختار یا ساختارهای آن سیستم محاسباتی است که خصوصیات قابل رویت از بیرون، عناصر و ارتباطات بین آنها را نشان می دهد.
معماری سرویسگرا
معماری سرویسگرا (به انگلیسی: Service-oriented Architecture (به اختصار SOA))، رهیافتیست برای ساخت سامانههای توزیعشده که کارکردهای نرمافزاری را در قالب سرویس ارائه میکند.
از این سرویسها هم میتوان برای فراخوانی در نرمافزارهای دیگر و هم برای ساخت سرویسهای جدید استفاده کرد. معماری سرویسگرا مجموعهای انعطافپذیر از اصول طراحی است که در مراحل توسعهٔ سامانهها و یکپارچگی در رایانش استفاده میشود. سامانهای که بر معماری سرویسگرا استوار است، کارکرد را به عنوان مجموعهای از سرویسهای سازگار بستهبندی میکند که میتوانند در چندین سامانهٔ مجزا از دامنههای تجاری گوناگون استفاده شوند.
کیت توسعه نرمافزار
کیت توسعهٔ نرمافزار یا SDK مجموعه توابع و کتابخانههای کامپایل شدهای که تولیدکنندگان نرمافزار برای آسان کردن برنامهنویسی برای محیط یا سکوی خاصی فراهم میکنند و در اختیار برنامهنویسان کاربردی قرار میدهند.
نمونهها
Microsoft Windows SDK
Xcode
Android SDK
واین
واین (به انگلیسی: Wine) یک نرمافزار کاربردی آزاد است که به نرمافزارهای نوشتهشده سیستمعامل مایکروسافت ویندوز اجازهٔ اجرا شدن بر روی سیستمعاملهای شبه-یونیکس را میدهد. همچنین واین دارای کتابخانهای به نام Winelib است که توسعهدهندگان میتوانند نرمافزارهای ویندوز خود را با آن کامپایل کنند تا سازگار کردن آن برای سیستمعاملهای شبه-یونیکس راحتتر شود.
واین یک شبیهساز کامل نیست اما میتوان آنرا لایه سازگاری نامید به این خاطر که آن پیادهسازی دوبارهٔ دیالالهای ویندوز است. نام واین از مخفف جملهٔ Wine Is Not an Emulator آمدهاست که «واین یک شبیهساز نیست» معنی آن است.
واین در حالت پیشفرض بر روی اکثر توزیعهای گنو/لینوکس نصب نیست و باید آن را جداگانه نصب کنید.
مایکروسافت و واین
مایکروسافت تا به حال به صورت عمومی چیزی درباره واین نگفتهاست. اگرچه نرمافزار ویندوز آپدیت به روزرسانیهای نرمافزارهای ویندوز که از طریق واین اجرا میشوند را مسدود میکند. در ۱۶ فوریه ۲۰۰۵ Ivan Leo Puoti متوجه شد که مایکروسافت شروع به بررسی در ویندوز رجیستری برای پیدا کردن کلیدهای تنظیمات واین میکند تا نرمافزار ویندوز آپدیت آن نرمافزارها را مسدود کند تا به روز نشوند.
نرمافزار WGA نیز کلیدهای تنظیمات واین را جستجو میکند. در سوالات متدوال نرمافزار WGA آمدهاست که WGA برای واین طراحی نشدهاست، از آنجایی که واین «ویندوز اصل» را تشکیل نمیدهد. وقتی WGA واین را بر روی سیستم تشخیص دهد، پیغامی به کاربران میدهد که ویندوز شما اصل نیست دانلود برای شما غیرفعال خواهد شد. با وجود این موضوع برخی گزارش دادهاند که WGA بر روی واین به خوبی کار میکند.
پیجین
پیجین (به انگلیسی: Pidgin) یک کلاینت پیامرسان فوری (به انگلیسی: Instant Messaging) است که قابلیت اجرا بر روی چند سکو (به انگلیسی: Cross-platform) را دارد. تعداد کاربران پیجین در سال ۲۰۰۷ بیش از ۳ میلیون نفر تخمین زده شدهاست. پیجین یک نرمافزار آزاد است و تحت مجوز جیپیال انتشار مییابد.
اسکوئید
اسکوئید (به انگلیسی: squid) یک کارساز پراکسی (پراکسی سرور) است که روی http و https و ftp عمل میکند و میتواند به عنوان کارساز کش (کشسرور) نیز به کار رود. اسکوئید یک برنامه چندسکویی است و قابل نصب بر روی طیف وسیعی از سیستمعاملهای شبه یونیکس و همینطور ویندوز است. تا نسخه ۲٫۷، نسخههایی برای سیستمعامل ویندوز منتشر میشد، اما پشتیبانی از ویندوز در نسخههای بعدی متوقف شد. این برنامه که تحت پروانه جیپیال منتشر میشود، یک نرمافزار آزاد است.
تاریخچه
اسکوئید در ابتدا تحت عنوان Harvest object cache توسط پروژه هاروست در دانشگاه دانشگاه کولورادو بولدر توسعه داده شد. در دانشگاه کالیفرنیا، سن دیاگو کارهای بیشتری بر روی برنامه انجام گرفت و بودجه پروژه از طریق دو کمکهزینه توسط بنیاد ملی علوم تامین شد. Duane Wessels «آخرین نسخه غیر تجاری» از این برنامه را منشعب کرد و نام آن را به اسکوئید تغییر داد تا مانع اختلاف با انشعاب تجاری که Cached 2.0 نامیده میشد، شود که در نهایت نسخه تجاری به نتکش تغییر نام یافت. نسخه ۱٫۰٫۰ برنامه اسکوئید در سال ۱۹۹۶ منتشر شد. در حال حاضر این برنامه تقریبا به طور کامل توسط داوطلبان توسعه داده میشود.
اشکال نرمافزاری
اشکال(به انگلیسی: Bug)، گیر یا باگ نوعی خطا یا اشتباه در اجرای نرمافزار است که موجب نتایج اشتباه یا اجرا نشدن نرمافزار میشود. علت این اشکالات میتواند اشتباه در هنگام برنامهنویسی باشد. شرکتهای سازنده نرمافزارها برای حل این مشکل قبل از ارائه نسخه نهایی نسخههایی تحت نام بتا یا آلفا انتشار میدهند تا افرادی آنها را بررسی کنند و این باگها را گزارش کنند. به این افراد بتا تستر (Beta Tester) میگویند.
بعضی اوقات شرکتهای سازنده نرمافزار به عمد یک یا چند اشکال در نسخههای قابل بازی قبل از انتشار، که رایگان پخش میکنند، میگذارند تا از کپی غیرمجاز آنها جلوگیری کنند مانند بازی کیش یک آدمکش.
انواع اشکال
این خطاها انواع مختلفی دارند و هر کدام از این نوعها در زمان خاصی تشخیص داده میشوند، انواع خطاهای برنامهنوسی به شرح زیر میباشد:
خطاهای زمان اجرا
خطاهای زمان کامپایل
خطاهای لغوی
خطاهای نحوی
خطاهای معنایی
خطاهای منطقی
که از بین همهٔ این خطاها، خطاهای نحوی رایجترین میباشد.
خطاهای دیرهنگام
بعضی اوقات خطا لغوی است ولی به جای اینکه تحلیلگر لغوی آن را تشخیص دهد، در یک مرحله بعد تشخیص داده میشود که به این نوع خطاها، خطاهای دیرهنگام گویند.
اشکالزدایی
در علم رایانه، اشکال نرمافزاری یا باگ، به خطاهای برنامهنویسی گفته میشود. به حل این مشکلات اشکالزدایی یا دیباگ میگویند. حل مشکلات نرمافزاری به دو صورت انجام میپذیرد: اول با داشتن کد اصلی برنامه. دوم با داشتن خود فایل اصلی برنامه.
با داشتن کد اصلی برنامه میتوان از امکانات مفسر برای اشکالزدایی استفاده نمود ولی در صورتی که فایل اصلی در اختیار باشد، میتواند به کمک علم مهندسی معکوس این کار را انجام داد.
دلیل نام گذاری
در دنیای رایانه، باگ (به انگلیسی: Bug) یا اشکال به معنی اشتباه یا اشکال در برنامه است. اما معنای اصلی آن در انگلیسی حشره میباشد. روزی که رایانهٔ Mark I در هاروارد خراب شد پس از یک جستجوی طولانی متخصصین علت مشکل را پیدا کردند. یک حشره کوچک بین نقاط تماس یک رله قرار داشت. به همین دلیل وجود اشکالات رایانهای باگ (حشره) نام گرفت و برطرف کردن این اشکالات کامپیوتری را دیباگ نامیدند.
اصل سادگی
ساده نگاهش دار، احمقانه، یا اصل کیس (به انگلیسی: KISS principle) عنوان اصلی است که توسط کلی جانسون (به انگلیسی: Kelly Johnson) معرفی شد. صورتهای مختلفی که برای این سرنام ذکر شده است شامل عبارات زیر میباشد:
«keep it short and simple»
«keep it simple and stupid»
«keep it simple and straitforward»
«keep it simple sir»
«keep it simple or be stupid»
«keep it simple and sincere»
تلگرام
پیامرسان تلگرام یک پیامرسان چندسکویی است که برای نسخههای کلاینت متنباز است. کاربران تلگرام میتوانند پیامها، تصاویر، ویدئوها و اسناد (همه انواع پروندهها پشتیبانی میشود) خودویرانگر و رمزنگاریشده تبادل کنند. تلگرام رسماً برای اندروید و آیاواس (از جمله تبلتها و دستگاههای بدون وای-فای) در دسترس است. نرمافزارهای کلاینت غیررسمی برای ویندوز فون، همینطور نسخه وب، نسخه اواس ده، نسخه لینوکس و یک کلاینت دسکتاپ ویندوز از توسعهدهندههای مستقل که از رابط برنامهنویسی نرمافزار تلگرام استفاده میکنند در دسترس هستند.
سیری
سیری (به انگلیسی: Siri) یک دستیار شخصی هوشمند و راهنمای دانا است که به عنوان یک اپلیکیشن برای آیاواس اپل کار میکند. این اپلیکیشن از رابط کاربری به زبان طبیعی برای پاسخ دادن به سوالات و ایجاد توصیههای کاربر استفاده میکند. انجام این کارها به وسیله ارسال درخواستها به یک مجموعه از خدمات وب صورت میگیرد.
پاسخهای طنزگونهٔ سیری
گوگل گلس: شرکت اپل به صورت رسمی مطلبی را در نفی یا قبول گوگل گلس منتشر نکردهاست اما در سیستم سخنگوی موبایلهای آیفون سیری به صورت طنزگونهای پاسخهایی را قرار دادهاست که در صورتی که کاربر به سیستم سیری بگوید اوکی گلس (عبارتی که به گوگل گلس گفته میشود تا دستورها را انجام دهد) سیری پاسخهای متفاوتی را به کاربر ارائه میدهد که گویای این نکته است که گوگل گلس گجت جالب نیست.
سف
سف یک سکوی ذخیرهسازی آزاد، به منظور ایجاد آبجکت، بلاک و فایل سیستم بر روی مجموعهای از رایانههای متصل به هم (کلاستر) ایجاد شده است. هدف اصلی سف ایجاد یک فایل سیستم توزیع شده بر روی مجموعهی زیادی از کامپیوترها در مقیاس بالا است. دادهها در سف به صورت خودکار کپی میشوند و در صورت خطا در یک بخش، از کپی آن اطلاعات جایگزین میشود. سف به صورتی طراحی شده است که خود به صورت خودکار ترمیم و مدیریت کند و بر روی سختافزارهای عادی نصب و راهاندازی میشود.
مایکروسافت آفیس یک مجموعه اداری در بر گیرندهی نرمافزارهای یکپارچه با هم، سرورها و سرویسها است که برای سیستمعاملهای مایکروسافت ویندوز و مک اواس ده ساخته شده است. مایکروسافت آفیس در سال ۱۹۸۹ برای سیستمعامل مک اواس اکس معرفی شد و در سال بعد یعنی ۱۹۹۰ نسخه تحت ویندوز آن نیز به بازار آمد. اولین نسخه از مجموعه مایکروسافت آفیس شامل برنامههای مایکروسافت ورد، مایکروسافت اکسل و مایکروسافت پاورپوینت بود. همچنین برنامههای مایکروسافت اکسس و اسکجول پلاس در نگارش حرفهای این نسخه وجود داشت.

واپسین نگارش مایکروسافت آفیس، آفیس 2013 نام دارد که در تاریخ 25 اکتبر 2013 برای مایکروسافت ویندوز منتشر شد و آخرین نسخه تحت سیستمعامل مک اواس اکس نیز آفیس ۲۰۰۸ نام گرفته است که در تاریخ ۱۵ ژانویه ۲۰۰۸ منتشر شده است. آفیس ۲۰۰۷/آفیس ۲۰۰۸ در بردارندهٔ رابط کاربری جدیدی است و از فرمتهای جدید موسوم به Office Open XML با فرمتهای docx، xlsx، pptx سود میبرد. ضمن اینکه مایکروسافت قابلیت جدید، رایگان و افزودنی با نام بستهٔ هماهنگ سازی مایکروسافت آفیس (به انگلیسی: Microsoft Office Compatibility Pack) ایجاد کرده است تا کاربران بتوانند با برنامههای پیشین آفیس همچون برنامههای آفیس ۲۰۰۳ و آفیس ۲۰۰۰٬ پروندهها با ریخت و فورمت Office Open XML file format را باز کنند. برای نمونه با مایکروسافت آفیس ورد ۲۰۰۳ که به گونهی کارخانهای ناتوان از گشودن و سپاردن در پسوند docx است٬ بتواند پسوند docx را گشوده و آن را ویرایش کرده و آن را ذخیره و سپارش کند.
طبق تحقیقات کمپانی Forrester Research تا تاریخ ژوئن ۲۰۰۹ بعضی از نسخههای مایکروسافت آفیس در ۸۰ درصد موارد تجاری و اداری استفاده شدهاست و ۶۴ درصد این موارد از آفیس ۲۰۰۷ استفاده کردهاند.
تاریخچهٔ نگارشها
نگارشهای تحت ویندوز
مایکروسافت آفیس ۳٫۰
مایکروسافت آفیس ۴٫۰
مایکروسافت آفیس ۴٫۳
مایکروسافت آفیس ۹۵
مایکروسافت آفیس ۹۷
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۰
مایکروسافت آفیس اکسپی
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۳
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۷
مایکروسافت آفیس ۲۰۱۰
مایکروسافت آفیس ۲۰۱۳
نگارشهای تحت مک اواس اکس
مایکروسافت آفیس برای مک
مایکروسافت آفیس ۱٫۵ برای مک
مایکروسافت آفیس ۲٫۹ برای مک
مایکروسافت آفیس ۴٫۰ برای مک
مایکروسافت آفیس ۹۸ نسخهٔ مکینتاش
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۱
مایکروسافت آفیس v.X
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۴ برای مک
مایکروسافت آفیس ۲۰۰۸ برای مک
مایکروسافت آوت لوک
مایکروسافت اوت لوک (به انگلیسی: Microsoft Outlook) نرمافزار مدیریت ایمیل است که برای اولین بار در سال نود به همراه بستهٔ آفیس رونمایی شد.
این برنامه جزو مجموعه نرمافزارهای آفیس میباشد. این برنامه برای مدیریت ایمیلها مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین یک سرویس ایمیل دهی نیز هست.
مایکروسافت اسکیوال سرور
مایکروسافت اس.کیو.ال سرور یا مایکروسافت سیکول سرور (به انگلیسی: Microsoft SQL Server) یک نرمافزار سیستم مدیریت بانکهای اطلاعاتی است که توسط شرکت مایکروسافت توسعه داده میشود. برخی از ویژگیهای این سیستم مدیریت پایگاه دادهها به این شرح است:
بانک اطلاعاتی رابطهای
امکان استفاده از: trigger, View, Stored procedure
پشتیبانی از XML
OLAP
بسیار قدرتمند و بدون محدودیت حجم و تعداد رکورد
پشتیبانی از FullText Search برای سرعت در بازیابی اطلاعات و استفاده از زبان طبیعی در جستجوها
SQL Server 2008
نسخهٔ بعدی سرور SQL سرور SQL2008 میباشد با کد نامگذاری «کاتمایی» که برای ارائه به بازار 27فوریه سال 2008 پیشنهاد گردیده و سپس (RTM) در Q32008 عرضه گردید.
آخرین CTP در 19فوریه سال 2008 عرضه گردید. اهداف SQL Server 2008 ایجاد و مدیریت دادهها به شکل هماهنگی، سازماندهی و محافظت به شکل اتوماتیک میباشد. با توسعه دائمی SQL Server در عرضه تکنولوژی اتلاف وقت به نزدیک صفر رسید.
SQL Server 2008 همیشه در برگیرنده حمایت از دادههای ساختاری یا نیمهساختاری میباشد که این امر شامل قالبهای رسانهای دیجیتال برای عکسها، صوتی، تصویری و دیگر دادههای چند رسانهای میباشد.
در نسخهٔ جدید، اکثر دادههای چندرسانهای را میتوان به عنوان BLOB (بخش بزرگ بانیری) ذخیرهسازی کرد. آگاهی درونی از دادههای چندرسانهای به ما این اجازه را خواهد داد که کارکردهای تخصیص یافته را اجرا نماییم. براساس نظرات پل فلسنر، معاونت ارشد مایکروسافت، کاربران سرور SQL Server 2008 شرکت مایکروسافت میتوانند به ذخیرهسازِی دادههای پشتیبانی شده برای دادههایی با تنوع متفاوت بپردازد: XML، پست الکترونیکی (email)، زمان/تقویم، فایل، پرونده .... از جمله این دادهها میباشند. همین طور با SQL Server 2008 به خوبی میتوان به اجرای عملیاتی چون جستجو، پرسوجو، تجزیهوتحلیل، تقسیمبندی و انطباق همه نوع از دادهها پرداخت. از انواع دیگری از دادههایی جدید میتوان از اختصاص دادهها و نوعهای زمانی و انواعی از دادههای فضایی نام برد که دادههای وابسته به مکان میباشند.
پشتیبانی بهتر برای دادههای غیرساختاری یا نیمهساختاری با استفاده از بخش * FILESTREAMانجام شده. این نوع از دادهها میتوانند اضافه شده یا اینکه برای بازگرفت به هر فایل ذخیره شده، شد سیستم فایلها بکار رونده دادههای منسجم یا فرادادهها در هر فایل باید در پایگاه دادههای SQL Server ذخیره شوند. و در آنجا اجزا غیرساختاری در سیستم فایل ذخیره میشوند. اکثر فایلها میتوانند هم از طریق کنترلکننده فایل Win32 و هم از طریق SQL Server با استفاده از T-SQL در پایگاه دادهها قرار گیرند.
انجام و دستیابی به دادههای فایل به عنوان یک BLOB باینری محسوب میشود. پشتیبانی و ذخیرهسازی در پایگاه دادهها پشتیبانی و ذخیرهسازی فایلهای مرجع میباشد.
SQL Server 2008 همین طور از سلسله مراتب دادههای اصلی پشتیبانی میکند و در برگیرندهٔ مفهوم T-SQL میباشد که مستقیماً با آنها سروکار دارد بدون اینکه به تحقیق بازگشتی بپردازد.
دادههای فضایی میتوانند به دو صورت ذخیرهسازی شوند. یک «زمین صاف» (هندسه یا هندسه مسطح) که نوعی از دادهها میباشند که ارائهدهندهٔ دادههای هندسی فضایی میباشند و به شکلهایی که رد اصل به صورت سیستمهای طراحی کروی و همپایه و... هستند پیشبینی شدهاند. صورت دیگر نوع دادههای «زمین کروی» (هندسی) هستند که به استفاده از مدلهای بیضی شکل آنچه که در زمین به صورت منفرد و پیوسته تعریف میشوند، میپردازند.
SQL Server در برگیرنده ویژگیهای بهتری در زمینه فشردگی و متراکم داده میباشد و بنابراین در بهبود یافتن توانایی اسکالر به ما کمک میکند. این بخش همین طور دارای اقتدار منابع بوده و به ما این اجازه را میدهد که به ذخیرهسازی منابع برای کاربران بپردازیم.
SQL Server در بردارندهٔ قابلیتهایی برای شفافسازی دادهها برای فشردهسازی و ذخیره آنها میباشد SQL Server کتمایی از موجودیت ساختار *ADO.NET پشتیبانی کرده و به ثبت ابزارها، همانندسازی و تعریف دادهها میپردازد. تعریف دادهها به ساختن مدل دادههای موجود خواهد پرداخت.
سرویسهای ثبتکنندهٔ SQL Server به ثبت جداول با قابلیتهایی از تطبیق دادهها و تجسم محصولات خواهند پرداخت.
آنچه که به وسیلهٔ مایکروسافت از مدیریت جانبی حاصل میشود اجازه میدهد که سیاست پیکربندی و محدودیتها در پایگاه کامل دادهها و جداول مورد اطمینان بطور دستوری ایجاد گردد.
نسخهٔ مدیریت استادیو {{|5}} SQL Server شامل SQL Server 2008 میباشد که به پشتیبانی از جستجوگر SQL میپردازد. علاوه بر این به وسیلهٔ CTP رایج انتخاب لازم برای تحقیق و بررسی محدود میشود. این امر باعث ساختارهای دیگری از T-SQL در انتشارات بعدی میگردد. * SQL Server 2008 به ایجاد پایگاه دادههای موجود از طریق بدنه قدرت ویندوز و کاربرد مدیریت در دسترسی میپردازد. بنابراین سرور و همهٔ نمونههای پیوسته میتوانند به وسیله بدنهٔ قدرت ویندوز اداره شوند. * Editions شرکت مایکروسافت به ایجاد سرور SQL موجود در نسخههای چندگانه کرد که دارای دستگاههایی با ویژگی متفاوت و کاربرانی با اهداف متمایز بود.
آخرین ویرایش :
SqlServer 2014
ویرایشهای مختلف
سرور SQL ویرایش متراکم (SQL CE)
این ویراستار فشرده یک موتور با پایگاه دادههای مستحکم میباشد. به جهت اندازه کوچک آن دارای دستگاهی با ویژگیهای کاهشدهنده در مقایسه با ویراستارهای دیگر میباشد. این وسیله به وسیلهٔ پایگاه دادهها با سایز حداکثر 4GB محدود شده و نمیتواند براساس سرویس ویندوز عمل نماید ویراستار متراکم باید تابع تقاضای کاربرد میباشد.
سرور SQL ویرایش محدود (SQL Server Express)
سرور SQL با ویراژ پرسرعت یک میزان پایین، ویراژ آزاد از سرور SQL میباشد که در برگیرنده موتور مرکزی پایگاه دادههاست. در حالیکه هیچ گونه محدودیتی در شماره پایگاه دادهها یا کاربران پشتیبانی شده وجود ندارد پایگاه دادههای کلی به ذخیرهسازی در بخشهای مجزا میپردازد. هدف از این کار جایگزینی *MSDE میباشد. سرویس جستجوگر متن کامل به عنوان یک بخش ضمیمه در سرور SQL با ویراژ پرسرعت قرار میگیرد. بطور کلی نسخهٔ سرور SQL مدیریت استودیو برای عمل ویراستاری در دسترس میباشد.
سرور SQL ویرایش گروه کاری
سرور SQL با ویراژ کار گروه در برگیرنده موتور مرکزی پایگاه دادهها میباشد این بخش از دیسک ویراژ در شمار نمونههایی با فعالیت کمتر قرار میگیرد و در برگیرنده عملکردهایی با دسترسی بالا و شاخصهای برابر نمیباشد.
سرور SQL ویرایش سازمانی
سرور * SQL ویرایش سازمانی، نسخهای از سرور SQL با ویژگیهای کامل میباشد که در برگیرندهٔ هر دو موتور مرکزی پایگاه دادهها و سرویسهای اضافی میباشد و این در حالی است که وجود دامنهٔ ابزارها برای ایجاد و اداره سرور SQL به صورت خوشهای است.
سرور SQL ویرایش برنامه نویسان
نگارش قابل کدنویسی سرور SQL دارای همان ویژگیهای نگارش enterprise این سرور میباشد که با وسیله لایسنس، کاربرد آن تنها به عنوان یک سیستم آزمایش و توسعه محدود گردیده و به عنوان یک سرور تولیدی محسوب نمیشود. این نسخه به عنوان بخشی از برنامه Dream Spark مایکروسافت برای بارگذاری توسط دانشجویان به طور رایگان موجود میباشد.
مایکروسافت اکسپرشن وب
مایکروسافت اکسپرشن وب (Microsoft Expression Web) یک نرمافزار ویراستار وب و طراحی وبسایت ساخته شده توسط شرکت مایکروسافت است.
مایکروسافت بیزتاک سرور
مایکروسافت بیزتاک سرور یا به اختصار "بیزتاک" مجموعهای از خدمات نرمافزاری است که ساختن راه حل های یکپارچه سازی را آسان میگرداند.
شما برای راه اندازی این سولوشن یا راه حل نرمافزاری نیاز به یک سرور سخت افزاری مجزا دارید. یکی از پیش نیاز های نرمافزاری آن، شرپوینت است.
میتوان گفت برای یکپارچه سازی یک سازمان شما در ابتدا نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق و نیاز سنجی هستید. در گام بعدی شما به کمک برنامه نویسی و تعریف شکل و قالب پیغام ها و تعاریف دیگر یکپارچه سازی را انجام میدهید.
این برنامه یک داشبورد و کنترل پنل مرکزی در اختیار شما قرار میدهد که وضعیت جریان های کاری و پروسه های کسب و کار خود را میتوانید در آن مشاهده کنید.
این سرور مبتنی بر پیغام طراحی شده است که کاملاً با طراحی های پیشرفته ی کنونی مثل SOA منطبق است. پس شما هم برای یکپارچه سازی کلیه نرمافزار های موجود، باید نگاه سرویس گرا داشته باشید.
همه برنامه های سازمانی شما برای یکپارچه سازی میتوانند پیغامی را به سرور ارسال کنند که سرور بیزتاک با مدیریت کلیه پیغام ها و ایجاد پیغام های جدید و ارسال آن برای برنامه های دیگر سازمان شما یا سازمان همکار شما، یکپارچه سازی را فراهم می کند.
برنامه هایی که میخواهند به بیزتاک وصل شوند را شما باید تحلیل کنید تا بتوانید برای آنها وب سرویسی بنویسید که کار فرستادن پیغام را منظم و مدیریت شده و هماهنگ و استاندارد انجام دهد.
این سرور بر اساس دو لایه طراحی شده است که لایه ی اول مبتنی بر پیغام همه ی کار ها را مدیریت می کند و لایه ی دوم مبتنی برای Orachestration است که هماهنگ کننده و نظم دهنده به کلیه ی دریافت ها و ارسال های پیغام ها با برنامه های جزیره ای در سازمان شماست.
مراحل نصب بیزتاک را با جستجوی ساده در گوگل میتوانید به صورت
های فارسی وا نگلیسی به صورت گام به گام بیابید.
کاربرد های بیزتاک بدلیل تنوع بسیار زیاد آن بستگی به نیاز خاص سازمان شما دارد.
مایکروسافت واننوت
مایکروسافت وان نت (به انگلیسی: Microsoft OneNote) نرمافزار برداری مجموعهٔ مایکروسافت آفیس است که اولین بار به همراه مایکروسافت آفیس ۲۰۰۳ ارائه شد.
آشنایی با واننوت
تعریف واننوت
برنامه OneNote مکانی است برای جمعآوری، تنظیم، جستجو و به اشتراک گذاشتن اطلاعات مورد نیاز فرد. انواع مختلف یادداشتها در دفترچهها، فصلها و صفحات واننوت قابل ذخیره است. این نرمافزار میتواند به عنوان دفترچه شخصی فرد برای جلوگیری از فراموشی عمل کند.
برنامه واننوت را میتوان یک نسخه الکترونیکی از دفترچههای کاغذی معمول دانست.
تاریخچه برنامه واننوت
برنامه واننوت در سال ۲۰۰۳ میلادی بصورت یک برنامه جدای از آفیس ۲۰۰۳ نصب میشد و البته کارآیی آن کمتر از وان نوت فعلی بود. به مرور که کاربران واننوت پیشنهادهای خود را جهت رفع کاستیهای آن به مایکروسافت دادند و افزونههای مختلفی برای آن نوشته شد، مایکروسافت نسخه جدید آن را در نسخه ۲۰۰۷ آفیس قرار داد. فعلاً نسخه ۲۰۱۳ واننوت به عنوان نسخه آخر این نرمافزار با تغییر شکل ظاهری واننوت و تبدیل منوهای ثابت آن به منوهای سیار و روبانی و اضافه نمودن چند قابلیت دیگر در بازار موجود است.
مایکروسافت ویزیو
مایکروسافت ویزیو (به انگلیسی: Microsoft Visio) نرمافزاری برای طراحی نمودارها است که تحت سیستمعامل ویندوز کار میکند.
معماری نرمافزار
معماری نرمافزار یعنی ساختار و سازمان یک سیستم نرمافزاری که به منظور پشتیبانی از عملیات مشخص، بر روی سازماندهی اجزاء متمرکز میباشد. در واقع اجزاء را در حوزههای مرتبط به هم گروه بندی میکند. دیگر حوزههای مرتبط به هم، بر روی تبادل و تعامل با این حوزه متمرکز میشوند.
معماری نرمافزار از کلیدیترین بخشهای تولید نرمافزار مخصوصا نوع تجاری آن است که البته در سالهای اخیر با ایجاد مدلهای کلاسیک تولید نرمافزار به نرمافزارهای عظیم تر محدود شده است.
معماری نرمافزار در واقع انتخاب یک ساختار کلی برای پیاده سازی یک پروژه نرمافزاری بر مبنای مجموعه ای از نیازهای کاربری و تجاری یک سیستم نرمافزاری است تا هم بتوان کاربردهای مورد نظر را پیاده سازی کرد و هم بتوان کیفیت نرمافزار، تولید آن و نگهداری آن را نیز بهینه کرد و سرعت بخشید. به عبارتی دیگر: معماری نرم افزار یک برنامه یا سیستم محاسباتی، ساختار یا ساختارهای آن سیستم محاسباتی است که خصوصیات قابل رویت از بیرون، عناصر و ارتباطات بین آنها را نشان می دهد.
معماری سرویسگرا
معماری سرویسگرا (به انگلیسی: Service-oriented Architecture (به اختصار SOA))، رهیافتیست برای ساخت سامانههای توزیعشده که کارکردهای نرمافزاری را در قالب سرویس ارائه میکند.
از این سرویسها هم میتوان برای فراخوانی در نرمافزارهای دیگر و هم برای ساخت سرویسهای جدید استفاده کرد. معماری سرویسگرا مجموعهای انعطافپذیر از اصول طراحی است که در مراحل توسعهٔ سامانهها و یکپارچگی در رایانش استفاده میشود. سامانهای که بر معماری سرویسگرا استوار است، کارکرد را به عنوان مجموعهای از سرویسهای سازگار بستهبندی میکند که میتوانند در چندین سامانهٔ مجزا از دامنههای تجاری گوناگون استفاده شوند.
کیت توسعه نرمافزار
کیت توسعهٔ نرمافزار یا SDK مجموعه توابع و کتابخانههای کامپایل شدهای که تولیدکنندگان نرمافزار برای آسان کردن برنامهنویسی برای محیط یا سکوی خاصی فراهم میکنند و در اختیار برنامهنویسان کاربردی قرار میدهند.
نمونهها
Microsoft Windows SDK
Xcode
Android SDK
واین
واین (به انگلیسی: Wine) یک نرمافزار کاربردی آزاد است که به نرمافزارهای نوشتهشده سیستمعامل مایکروسافت ویندوز اجازهٔ اجرا شدن بر روی سیستمعاملهای شبه-یونیکس را میدهد. همچنین واین دارای کتابخانهای به نام Winelib است که توسعهدهندگان میتوانند نرمافزارهای ویندوز خود را با آن کامپایل کنند تا سازگار کردن آن برای سیستمعاملهای شبه-یونیکس راحتتر شود.
واین یک شبیهساز کامل نیست اما میتوان آنرا لایه سازگاری نامید به این خاطر که آن پیادهسازی دوبارهٔ دیالالهای ویندوز است. نام واین از مخفف جملهٔ Wine Is Not an Emulator آمدهاست که «واین یک شبیهساز نیست» معنی آن است.
واین در حالت پیشفرض بر روی اکثر توزیعهای گنو/لینوکس نصب نیست و باید آن را جداگانه نصب کنید.
مایکروسافت و واین
مایکروسافت تا به حال به صورت عمومی چیزی درباره واین نگفتهاست. اگرچه نرمافزار ویندوز آپدیت به روزرسانیهای نرمافزارهای ویندوز که از طریق واین اجرا میشوند را مسدود میکند. در ۱۶ فوریه ۲۰۰۵ Ivan Leo Puoti متوجه شد که مایکروسافت شروع به بررسی در ویندوز رجیستری برای پیدا کردن کلیدهای تنظیمات واین میکند تا نرمافزار ویندوز آپدیت آن نرمافزارها را مسدود کند تا به روز نشوند.
نرمافزار WGA نیز کلیدهای تنظیمات واین را جستجو میکند. در سوالات متدوال نرمافزار WGA آمدهاست که WGA برای واین طراحی نشدهاست، از آنجایی که واین «ویندوز اصل» را تشکیل نمیدهد. وقتی WGA واین را بر روی سیستم تشخیص دهد، پیغامی به کاربران میدهد که ویندوز شما اصل نیست دانلود برای شما غیرفعال خواهد شد. با وجود این موضوع برخی گزارش دادهاند که WGA بر روی واین به خوبی کار میکند.
پیجین
پیجین (به انگلیسی: Pidgin) یک کلاینت پیامرسان فوری (به انگلیسی: Instant Messaging) است که قابلیت اجرا بر روی چند سکو (به انگلیسی: Cross-platform) را دارد. تعداد کاربران پیجین در سال ۲۰۰۷ بیش از ۳ میلیون نفر تخمین زده شدهاست. پیجین یک نرمافزار آزاد است و تحت مجوز جیپیال انتشار مییابد.
اسکوئید
اسکوئید (به انگلیسی: squid) یک کارساز پراکسی (پراکسی سرور) است که روی http و https و ftp عمل میکند و میتواند به عنوان کارساز کش (کشسرور) نیز به کار رود. اسکوئید یک برنامه چندسکویی است و قابل نصب بر روی طیف وسیعی از سیستمعاملهای شبه یونیکس و همینطور ویندوز است. تا نسخه ۲٫۷، نسخههایی برای سیستمعامل ویندوز منتشر میشد، اما پشتیبانی از ویندوز در نسخههای بعدی متوقف شد. این برنامه که تحت پروانه جیپیال منتشر میشود، یک نرمافزار آزاد است.
تاریخچه
اسکوئید در ابتدا تحت عنوان Harvest object cache توسط پروژه هاروست در دانشگاه دانشگاه کولورادو بولدر توسعه داده شد. در دانشگاه کالیفرنیا، سن دیاگو کارهای بیشتری بر روی برنامه انجام گرفت و بودجه پروژه از طریق دو کمکهزینه توسط بنیاد ملی علوم تامین شد. Duane Wessels «آخرین نسخه غیر تجاری» از این برنامه را منشعب کرد و نام آن را به اسکوئید تغییر داد تا مانع اختلاف با انشعاب تجاری که Cached 2.0 نامیده میشد، شود که در نهایت نسخه تجاری به نتکش تغییر نام یافت. نسخه ۱٫۰٫۰ برنامه اسکوئید در سال ۱۹۹۶ منتشر شد. در حال حاضر این برنامه تقریبا به طور کامل توسط داوطلبان توسعه داده میشود.
اشکال نرمافزاری
اشکال(به انگلیسی: Bug)، گیر یا باگ نوعی خطا یا اشتباه در اجرای نرمافزار است که موجب نتایج اشتباه یا اجرا نشدن نرمافزار میشود. علت این اشکالات میتواند اشتباه در هنگام برنامهنویسی باشد. شرکتهای سازنده نرمافزارها برای حل این مشکل قبل از ارائه نسخه نهایی نسخههایی تحت نام بتا یا آلفا انتشار میدهند تا افرادی آنها را بررسی کنند و این باگها را گزارش کنند. به این افراد بتا تستر (Beta Tester) میگویند.
بعضی اوقات شرکتهای سازنده نرمافزار به عمد یک یا چند اشکال در نسخههای قابل بازی قبل از انتشار، که رایگان پخش میکنند، میگذارند تا از کپی غیرمجاز آنها جلوگیری کنند مانند بازی کیش یک آدمکش.
انواع اشکال
این خطاها انواع مختلفی دارند و هر کدام از این نوعها در زمان خاصی تشخیص داده میشوند، انواع خطاهای برنامهنوسی به شرح زیر میباشد:
خطاهای زمان اجرا
خطاهای زمان کامپایل
خطاهای لغوی
خطاهای نحوی
خطاهای معنایی
خطاهای منطقی
که از بین همهٔ این خطاها، خطاهای نحوی رایجترین میباشد.
خطاهای دیرهنگام
بعضی اوقات خطا لغوی است ولی به جای اینکه تحلیلگر لغوی آن را تشخیص دهد، در یک مرحله بعد تشخیص داده میشود که به این نوع خطاها، خطاهای دیرهنگام گویند.
اشکالزدایی
در علم رایانه، اشکال نرمافزاری یا باگ، به خطاهای برنامهنویسی گفته میشود. به حل این مشکلات اشکالزدایی یا دیباگ میگویند. حل مشکلات نرمافزاری به دو صورت انجام میپذیرد: اول با داشتن کد اصلی برنامه. دوم با داشتن خود فایل اصلی برنامه.
با داشتن کد اصلی برنامه میتوان از امکانات مفسر برای اشکالزدایی استفاده نمود ولی در صورتی که فایل اصلی در اختیار باشد، میتواند به کمک علم مهندسی معکوس این کار را انجام داد.
دلیل نام گذاری
در دنیای رایانه، باگ (به انگلیسی: Bug) یا اشکال به معنی اشتباه یا اشکال در برنامه است. اما معنای اصلی آن در انگلیسی حشره میباشد. روزی که رایانهٔ Mark I در هاروارد خراب شد پس از یک جستجوی طولانی متخصصین علت مشکل را پیدا کردند. یک حشره کوچک بین نقاط تماس یک رله قرار داشت. به همین دلیل وجود اشکالات رایانهای باگ (حشره) نام گرفت و برطرف کردن این اشکالات کامپیوتری را دیباگ نامیدند.
اصل سادگی
ساده نگاهش دار، احمقانه، یا اصل کیس (به انگلیسی: KISS principle) عنوان اصلی است که توسط کلی جانسون (به انگلیسی: Kelly Johnson) معرفی شد. صورتهای مختلفی که برای این سرنام ذکر شده است شامل عبارات زیر میباشد:
«keep it short and simple»
«keep it simple and stupid»
«keep it simple and straitforward»
«keep it simple sir»
«keep it simple or be stupid»
«keep it simple and sincere»
تلگرام
پیامرسان تلگرام یک پیامرسان چندسکویی است که برای نسخههای کلاینت متنباز است. کاربران تلگرام میتوانند پیامها، تصاویر، ویدئوها و اسناد (همه انواع پروندهها پشتیبانی میشود) خودویرانگر و رمزنگاریشده تبادل کنند. تلگرام رسماً برای اندروید و آیاواس (از جمله تبلتها و دستگاههای بدون وای-فای) در دسترس است. نرمافزارهای کلاینت غیررسمی برای ویندوز فون، همینطور نسخه وب، نسخه اواس ده، نسخه لینوکس و یک کلاینت دسکتاپ ویندوز از توسعهدهندههای مستقل که از رابط برنامهنویسی نرمافزار تلگرام استفاده میکنند در دسترس هستند.
سیری
سیری (به انگلیسی: Siri) یک دستیار شخصی هوشمند و راهنمای دانا است که به عنوان یک اپلیکیشن برای آیاواس اپل کار میکند. این اپلیکیشن از رابط کاربری به زبان طبیعی برای پاسخ دادن به سوالات و ایجاد توصیههای کاربر استفاده میکند. انجام این کارها به وسیله ارسال درخواستها به یک مجموعه از خدمات وب صورت میگیرد.
پاسخهای طنزگونهٔ سیری
گوگل گلس: شرکت اپل به صورت رسمی مطلبی را در نفی یا قبول گوگل گلس منتشر نکردهاست اما در سیستم سخنگوی موبایلهای آیفون سیری به صورت طنزگونهای پاسخهایی را قرار دادهاست که در صورتی که کاربر به سیستم سیری بگوید اوکی گلس (عبارتی که به گوگل گلس گفته میشود تا دستورها را انجام دهد) سیری پاسخهای متفاوتی را به کاربر ارائه میدهد که گویای این نکته است که گوگل گلس گجت جالب نیست.
سف
سف یک سکوی ذخیرهسازی آزاد، به منظور ایجاد آبجکت، بلاک و فایل سیستم بر روی مجموعهای از رایانههای متصل به هم (کلاستر) ایجاد شده است. هدف اصلی سف ایجاد یک فایل سیستم توزیع شده بر روی مجموعهی زیادی از کامپیوترها در مقیاس بالا است. دادهها در سف به صورت خودکار کپی میشوند و در صورت خطا در یک بخش، از کپی آن اطلاعات جایگزین میشود. سف به صورتی طراحی شده است که خود به صورت خودکار ترمیم و مدیریت کند و بر روی سختافزارهای عادی نصب و راهاندازی میشود.
5:13 pm
شکل ساختمانی خانههای آلمان
جنوب آلمان
قسمت مسکونی، اصطبل، انبار علوفه و ... همگی در زیر یک سقف بوده است
مرکز و شمال شرق آلمان
کلیهٔ فضاها در اطراف یک حیاط و در سه قسمت مجزا

در بعضی از نقاط دیگر قسمت مسکونی و اصطبل در کنار هم و انبار علوفه در محل دورتری قرار میگرفتند.
انواع خانههای برونگرای آلمان
ساختمان چوبی، پوشش شیب دار و قسمت کرسی آن سنگی است. طویله در همین قسمت و فضای بالا محل سکونت و انبار علوفه است.
خانهٔ کوهستانی باواریا: مصالح ترکیبی چوب و سنگ، پوشش دو شیبه با شیب ملایم، وجود بالکن در چهار طرف و در همین طبقات
خانههای آلمان مرکزی: استخوان بندی چوبی دیوار سنگی، شیب پوشش بسیار زیاد با استفاده از سفال عایق بندی میشود.
پلان چهار گوش و یک طبقه، فضای مختلف حول یک سالن بزرگ که محل نگهداری دام بوده، قرار می گرفته است. پوشش آن شیب زیاد و با نی و دیگر مصالح گیاهی ساخته میشده است.
معروفترین خانههای آلمان گیلبل هاس و تراوفنها هستند.
ایتالیا
گونههای اولیه دارای پلانی چهار گوش با مصالحی از سنگ لاشه و به صورت خشکه بر روی هم چیده میشد نوع اولیهٔ ساختمانها فقط دری به بیرون داشت اما بعد از مرور زمان پنجرهای نیز برای آن تعبیه شد. پوشش نما سنگی بوده است.
تراولیها در جنوب شرقی ایتالیا، پلان دایرهای استفاده از سنگ به صورت خشکه چین، دیوار را ساخته و طاق آنرا به صورت پله پلهای می ساختندو از لحاظ ایستایی هیچ گونه نیروی رانشی ایجاد نمیکند.
در گونهٔ برونگرای ردیفی مصالح از سنگ و در مناطق محدود از آجر و از ملاتها بررای اتصال سنگ استفاده میکردند. عنصر تازهای که بیشتر استفاده میشد طاق است. نوع طاقها بنا بر موقعیت محل متفاوت است اما بیشتر از طاقهای آهنگ و طاقهای ترکین استفاده می شده است.
خانههای برونگرای ردیفی عناصر اصلی تشکیل دهندهٔ بافت شهری فلورانس است. خانهی برونگرا بدون در نظر گرفتن پله و طبقهٔ همکف ۱۰۰ الی ۲۰۰ متر زیر بنا داشته است. هر خانه دارای دو نما یکی به طرف مسیر و یکی به طرف فضای خالی که برای گسترشبعدی واحد مسکونی در نظر گرفته شده است
در خانههای موخر پنجره در هر نما در طبقهٔ همکف دو ورودی یکی برای وارد شدن به قسمت مسکونی و دیگری برای ورود به سایر عملکردها وجود داشته است.
آسمانخراش
آسمانخراش (به انگلیسی: Skyscraper) به یک ساختمان بسیار بلند که طبقات آن هر یک پس از دیگری قابل اقامت باشند آسمانخراش یا ساختمان بلندمرتبه گفته میشود. در فارسی در دهه اخیر واژه برج نیز برای اشاره به این مفهوم کاربرد یافتهاست.
هرچند برای تعریف آسمانخراش استانداردی رسمی در دست نیست اما بلندای دست کم ۱۵۰ متر به عنوان معیار تعریف آسمانخراشها بکار میرود.
واژه آسمانخراش فارسی یک گرتهبرداری از واژه skyscraper انگلیسی است. این واژه نخستین بار در اواخر سده نوزدهم برای ساختمانهای بلند شهر نیویورک آمریکا بکار رفت. بعدها تاریخنگاران معماری از کاربرد این واژه برای ساختمانهای بلند آجری خودداری کرده و آن را تنها در مورد ساختمانهای بلندمرتبه با اسکلت فولادی بکار بردند.
هزینه ساخت
واقعیت مهم و غیر قابل انکار بلند مرتبه سازی، هزینه های بسیار گزاف و سرسام آور آن است. این هزینه ها تنها مختص ساختمان های بیش از ٢٠٠ متر نبوده و حتی در یک ساختمان ۴ طبقه نیز مشاهده می شود. اما هنگامی که ساختمانی با ارتفاعی بیش از ٢٠٠ متر یا ۴٠٠ متر ساخته می شود صحبت از مسایل تجربه نشده و مقیاس های بسیار بزرگ است. هزینه های این پروژه ها تنها محدود به مصالح یا موارد فنی نبوده و در دوران اجرا مسائل پیش بینی نشده بسیاری وجود دارد. به همه این هزینه ها یک فاکتور مهم دیگر هم اضافه می شود: ”هزینه نگهداری” که بار سنگین مالی دیگری را تحمیل می کند. این ساخت و سازها غالبا توسط دولت ها انجام می شود.
علت ساخت آسمان خراش (برج) ها
کاربری
یکی از مهم ترین دلایلی که برای برخی از برج های بلند مرتبه بیان می شود تامین کاربری هایی عمومی یا خصوصی است.
مسکونی
واضح است که تامین کاربری مسکونی با هزینه هایی سرسام آور عقلانی نیست مگر در شرایطی خاص. شرایطی مانند کمبود شدید زمین در کشورهایی کوچک و متراکم یا جزیره ای مانند کره یا ژاپن. یا ایجاد شرایط خاصی برای برج جهت دربرگرفتن حجم بسیار عظیمی از جمعیت. که طبعا موجب هرمی تر شدن برج و اشغال محدوده بیشتری از زمین می شود. این قبیل طرح ها تنها در حد ارائه پیشنهاد مطرح شده است. با این وجود هنوز تجربه اجتماعی این چنینی وجود ندارد و عملا ریسک بزرگی برای هر کشوری محسوب می شود. البته لازم به ذکر است هزینه های اجرایی چنین پروژه ای بسیار گزاف خواهد بود. نتیجه گیری آن که عملا توجیه مسکونی برای این ساختمان ها منطقی نیست. و تنها یک برج از ۲۰ برج بلند مرتبه دنیا مسکونی است.
مخابراتی
احتمالا بدترین کاربری در بین توجیهات مختلف برای این ساختمان های هزینه بر تلقی شوند. برج مخابراتی قاعدتا درآمد زایی خاصی ندارد. به علاوه می توان با مکان یابی مناسب و سازه هایی به مراتب کم هزینه تر(دکل یا …) همان کارایی را ایجاد نمود. چنین سرمایه گذاری “سخاوت مندانه ای” برای یک برج مخابراتی فقط در شرایطی خاص عقلانی به نظر می رسد. شرایطی جزیره ای یا شهرهای مسطح بدون ارتفاعات یا کاربری خاص نظامی. این مساله وقتی بغرنج تر میشود که عملا با پیشرفت فناوری نیاز به تجهیزات در ارتفاع بالا کمتر می شود. حتی ممکن است در طول دوره ساخت این گونه برج ها ضرورت آنها از بین برود.
اداری-تجاری-اقامتی
این سه کاربری مقرون به صرفه ترین حالت برای برج ها است. اغلب طبقات یا اتاق های این برج ها به شرکت های تجاری یا بانک ها فروخته می شود. و یا به هتل ها واگذار می شود تا از نمای خاص طبقات بالایی عایدی کسب کنند. به این وسیله حجم مهمی از هزینه ها جبران خواهد شد. البته به شرط گذشت زمان و ارتفاع معقول برج (متوسط و پایین تر) . اما در خصوص برج های مرتفع نمی توان با قاطعیت گفت این کاربری ها از پس هزینه ها برخواهند آمد. به هر حال الزاما باید یک دوره زمانی را برای سود دهی مشخص کرد. یعنی برای جبران هزینه ها از طریق فروش یا اجاره باید زمان سپری شود، که این خود ممکن است در شرایط اقتصادی خاص ضرری مضاعف محسوب شود.
درنتیجه می توان گفت بطور کلی جز در موارد خاص کاربری دلیلی اصلی و قانع کننده برای ساخت این برج ها نیست. با وجود تامین مالی از کاربری های تجاری-اداری-اقامتی نمی توان با یقین این کاربری ها را دلیل موجه ساخت دانست. این کاربری ها معمولا می توانند اهداف ثانویه ای در کنار دلیل اصلی تلقی شوند.
نشانه شهری
یکی دیگر از مرسوم ترین دلایل ، ساخت یک “نشانه شهری” است. این لغت دو مفهوم کلی را متبادر می کند. اول به معنای بنایی هویت بخش،غرور آفرین و نمادی برای شهر و دوم به معنای نشانی که بتوان با آن موقعیت سنجی کرد یا به زبان ساده تر آدرس داد.
هویت،غرور،نماد
بسیاری از این بناها پس از اتمام به نماد شهر تبدیل شده و اگر طراحی خوبی داشته باشند شاید بتوانند پس از چند دهه هویت بخش هم باشند. اما در این باره تردید هایی نیز وجود دارد. چرا که ساخت یک برج ٣٠٠ متری تنها روش هویت سازی نیست. هویت سازی فرایند بسیار پیچیده ایست و احتمال این که یک برج به هویت یک شهر تبدیل شود قطعی نیست. اما بیشتر برج های مرتفع به نمادهای شهرشان تبدیل شده اند. اما از سوی دیگر بسیاری از نمادهای شهری ارتفاع زیادی ندارند. اوپرای سیدنی، کلیسای سن پیتر، مجسمه آزادی، آکروپولیس و … درغرب و مساجد جامع و عالی قاپو و از همه مهمتر میدان نقش جهان نمادهایی جهانی کم ارتفاع هستند که غالبا هویت بخش و غرورآفرین نیز هستند.
نتیجه آنکه هرچند برج سازی نمادسازی است اما روش های دیگری هم برای نمادسازی وجود دارد که با هزینه هایی به مراتب کمتر انجام می شوند. البته واضح است که نماد سازی خود نشانی است بر بی نمادی و عقبه ضعیف تاریخی. به هر حال صرف این همه هزینه برای نمادسازی عقلانی نیست و دلیل فرعی محسوب می شود.
جذب گردشگر
شاید موفقترین نمونه در این زمینه برج های دوقلو پتروناس در مالزی باشد. این برج ها که در سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۴ بلندترین برج های جهان بودند یکی از دلایل اصلی جذب گردشگر برای مالزی شدند. هرچند طراحی خاص سزار پلی و مانورهای تبلیغاتی مختلف مثل فیلم ماموریت غیر ممکن بی تاثیر نبودند اما همین لقب “بلندترین” کافی بود تا گردشگرها را به مالزی بکشاند. اما نکته جالب اینکه همان برج امروز در رتبه ٢٧ جهان است! و تنها پس از چند سال این لقب را از دست داد. امروزه با فشردگی رقابت، ریسک باقی ماندن در صدر به کمتر از دو سه سال رسیده است. عملا جذب گردشگر با لقب “ترین” احتمال کمی دارد.
پشتوانه فلسفی
مهم ترین دلیل ساخت آسمان خراش ها در غرب و اوج گرفتن روند بلندمرتبه سازی ظهور مدرنیسم بود. در این باره شباهت هایی بین آسمان خراش های مدرن و برج بابل وجود دارد. این همان نیت اصلی و جوهره برج سازی است:”قدرت نمایی”. از این روست که برج سازی در هیچ کجا مانند آمریکا رشد نکرد. متروپلیس جدید تحقق یوتوپیا بود. موج برج سازی بخصوص در نیویورک که مساله کمبود اراضی راهش را هموارتر می کرد، سراسر آمریکا را در نوردید و رشک و رقابت همسایگان تمدنی را برانگیخت. لندن، پاریس، فرانکفورت و دیگر دولت های اروپایی با همین رویکرد اما با چاشنی رقابت اقدام به ساخت برج ها نمودند. به بیان دیگر انگیزه فتح آسمان کم کم به رقابتی برای اثبات توانایی بین دولت ها تبدیل می شد.لازم به ذکر است برج سازی تنها یک جنبه از برتری جویی مدرنیسم در غرب است. پل سازی ، تونل سازی،اتوبان سازی عرصه های دیگر سرمستی انسان بود. بلندترین، طولانی ترین، سریع ترین، بیشترین، اولین، بزرگترین و هزاران “ترین” دیگر کلمات پرتکرار دوران مدرنیسم اند.
امروز با افول دوران مدرنیسم ساخت آسمان خراش ها در آمریکا نیز به سردی گراییده است. از بیست برج بلند ۲۰۲۰ ده برج در چین، پنج برج در خاورمیانه، چهار برج در باقی آسیا، تنها یک برج در آمریکا قرار دارد. برج شارد در لندن به عنوان بلندترین برج اروپا در رتبه ۵۶ دنیا قرار دارد. آمریکایی که در ۱۹۸۰ همه صد برج را در خود داشت در ۲۰۱۲ به ۲۴ برج رسیده است و چین به تنهایی با ۴۵ برج و خاورمیانه با ۲۷ برج میدان دارند. اگرچه پشتوانه فلسفی مدرنیسم در غرب علت اصلی این ساخت و ساز ها بوده است اما در شرق علت اصلی نیست. بعضی از این کشورها حتی توان و تکنیک لازم را هم ندارند وپروژه ها توسط شرکت های خارجی انجام می شوند. در واقع مهم ترین دلیل ساخت آسمان خراش های بسیار بلند در این کشور ها تلاش برای شباهت به همتایان غربی است.
جنوب آلمان
قسمت مسکونی، اصطبل، انبار علوفه و ... همگی در زیر یک سقف بوده است
مرکز و شمال شرق آلمان
کلیهٔ فضاها در اطراف یک حیاط و در سه قسمت مجزا

در بعضی از نقاط دیگر قسمت مسکونی و اصطبل در کنار هم و انبار علوفه در محل دورتری قرار میگرفتند.
انواع خانههای برونگرای آلمان
ساختمان چوبی، پوشش شیب دار و قسمت کرسی آن سنگی است. طویله در همین قسمت و فضای بالا محل سکونت و انبار علوفه است.
خانهٔ کوهستانی باواریا: مصالح ترکیبی چوب و سنگ، پوشش دو شیبه با شیب ملایم، وجود بالکن در چهار طرف و در همین طبقات
خانههای آلمان مرکزی: استخوان بندی چوبی دیوار سنگی، شیب پوشش بسیار زیاد با استفاده از سفال عایق بندی میشود.
پلان چهار گوش و یک طبقه، فضای مختلف حول یک سالن بزرگ که محل نگهداری دام بوده، قرار می گرفته است. پوشش آن شیب زیاد و با نی و دیگر مصالح گیاهی ساخته میشده است.
معروفترین خانههای آلمان گیلبل هاس و تراوفنها هستند.
ایتالیا
گونههای اولیه دارای پلانی چهار گوش با مصالحی از سنگ لاشه و به صورت خشکه بر روی هم چیده میشد نوع اولیهٔ ساختمانها فقط دری به بیرون داشت اما بعد از مرور زمان پنجرهای نیز برای آن تعبیه شد. پوشش نما سنگی بوده است.
تراولیها در جنوب شرقی ایتالیا، پلان دایرهای استفاده از سنگ به صورت خشکه چین، دیوار را ساخته و طاق آنرا به صورت پله پلهای می ساختندو از لحاظ ایستایی هیچ گونه نیروی رانشی ایجاد نمیکند.
در گونهٔ برونگرای ردیفی مصالح از سنگ و در مناطق محدود از آجر و از ملاتها بررای اتصال سنگ استفاده میکردند. عنصر تازهای که بیشتر استفاده میشد طاق است. نوع طاقها بنا بر موقعیت محل متفاوت است اما بیشتر از طاقهای آهنگ و طاقهای ترکین استفاده می شده است.
خانههای برونگرای ردیفی عناصر اصلی تشکیل دهندهٔ بافت شهری فلورانس است. خانهی برونگرا بدون در نظر گرفتن پله و طبقهٔ همکف ۱۰۰ الی ۲۰۰ متر زیر بنا داشته است. هر خانه دارای دو نما یکی به طرف مسیر و یکی به طرف فضای خالی که برای گسترشبعدی واحد مسکونی در نظر گرفته شده است
در خانههای موخر پنجره در هر نما در طبقهٔ همکف دو ورودی یکی برای وارد شدن به قسمت مسکونی و دیگری برای ورود به سایر عملکردها وجود داشته است.
آسمانخراش
آسمانخراش (به انگلیسی: Skyscraper) به یک ساختمان بسیار بلند که طبقات آن هر یک پس از دیگری قابل اقامت باشند آسمانخراش یا ساختمان بلندمرتبه گفته میشود. در فارسی در دهه اخیر واژه برج نیز برای اشاره به این مفهوم کاربرد یافتهاست.
هرچند برای تعریف آسمانخراش استانداردی رسمی در دست نیست اما بلندای دست کم ۱۵۰ متر به عنوان معیار تعریف آسمانخراشها بکار میرود.
واژه آسمانخراش فارسی یک گرتهبرداری از واژه skyscraper انگلیسی است. این واژه نخستین بار در اواخر سده نوزدهم برای ساختمانهای بلند شهر نیویورک آمریکا بکار رفت. بعدها تاریخنگاران معماری از کاربرد این واژه برای ساختمانهای بلند آجری خودداری کرده و آن را تنها در مورد ساختمانهای بلندمرتبه با اسکلت فولادی بکار بردند.
هزینه ساخت
واقعیت مهم و غیر قابل انکار بلند مرتبه سازی، هزینه های بسیار گزاف و سرسام آور آن است. این هزینه ها تنها مختص ساختمان های بیش از ٢٠٠ متر نبوده و حتی در یک ساختمان ۴ طبقه نیز مشاهده می شود. اما هنگامی که ساختمانی با ارتفاعی بیش از ٢٠٠ متر یا ۴٠٠ متر ساخته می شود صحبت از مسایل تجربه نشده و مقیاس های بسیار بزرگ است. هزینه های این پروژه ها تنها محدود به مصالح یا موارد فنی نبوده و در دوران اجرا مسائل پیش بینی نشده بسیاری وجود دارد. به همه این هزینه ها یک فاکتور مهم دیگر هم اضافه می شود: ”هزینه نگهداری” که بار سنگین مالی دیگری را تحمیل می کند. این ساخت و سازها غالبا توسط دولت ها انجام می شود.
علت ساخت آسمان خراش (برج) ها
کاربری
یکی از مهم ترین دلایلی که برای برخی از برج های بلند مرتبه بیان می شود تامین کاربری هایی عمومی یا خصوصی است.
مسکونی
واضح است که تامین کاربری مسکونی با هزینه هایی سرسام آور عقلانی نیست مگر در شرایطی خاص. شرایطی مانند کمبود شدید زمین در کشورهایی کوچک و متراکم یا جزیره ای مانند کره یا ژاپن. یا ایجاد شرایط خاصی برای برج جهت دربرگرفتن حجم بسیار عظیمی از جمعیت. که طبعا موجب هرمی تر شدن برج و اشغال محدوده بیشتری از زمین می شود. این قبیل طرح ها تنها در حد ارائه پیشنهاد مطرح شده است. با این وجود هنوز تجربه اجتماعی این چنینی وجود ندارد و عملا ریسک بزرگی برای هر کشوری محسوب می شود. البته لازم به ذکر است هزینه های اجرایی چنین پروژه ای بسیار گزاف خواهد بود. نتیجه گیری آن که عملا توجیه مسکونی برای این ساختمان ها منطقی نیست. و تنها یک برج از ۲۰ برج بلند مرتبه دنیا مسکونی است.
مخابراتی
احتمالا بدترین کاربری در بین توجیهات مختلف برای این ساختمان های هزینه بر تلقی شوند. برج مخابراتی قاعدتا درآمد زایی خاصی ندارد. به علاوه می توان با مکان یابی مناسب و سازه هایی به مراتب کم هزینه تر(دکل یا …) همان کارایی را ایجاد نمود. چنین سرمایه گذاری “سخاوت مندانه ای” برای یک برج مخابراتی فقط در شرایطی خاص عقلانی به نظر می رسد. شرایطی جزیره ای یا شهرهای مسطح بدون ارتفاعات یا کاربری خاص نظامی. این مساله وقتی بغرنج تر میشود که عملا با پیشرفت فناوری نیاز به تجهیزات در ارتفاع بالا کمتر می شود. حتی ممکن است در طول دوره ساخت این گونه برج ها ضرورت آنها از بین برود.
اداری-تجاری-اقامتی
این سه کاربری مقرون به صرفه ترین حالت برای برج ها است. اغلب طبقات یا اتاق های این برج ها به شرکت های تجاری یا بانک ها فروخته می شود. و یا به هتل ها واگذار می شود تا از نمای خاص طبقات بالایی عایدی کسب کنند. به این وسیله حجم مهمی از هزینه ها جبران خواهد شد. البته به شرط گذشت زمان و ارتفاع معقول برج (متوسط و پایین تر) . اما در خصوص برج های مرتفع نمی توان با قاطعیت گفت این کاربری ها از پس هزینه ها برخواهند آمد. به هر حال الزاما باید یک دوره زمانی را برای سود دهی مشخص کرد. یعنی برای جبران هزینه ها از طریق فروش یا اجاره باید زمان سپری شود، که این خود ممکن است در شرایط اقتصادی خاص ضرری مضاعف محسوب شود.
درنتیجه می توان گفت بطور کلی جز در موارد خاص کاربری دلیلی اصلی و قانع کننده برای ساخت این برج ها نیست. با وجود تامین مالی از کاربری های تجاری-اداری-اقامتی نمی توان با یقین این کاربری ها را دلیل موجه ساخت دانست. این کاربری ها معمولا می توانند اهداف ثانویه ای در کنار دلیل اصلی تلقی شوند.
نشانه شهری
یکی دیگر از مرسوم ترین دلایل ، ساخت یک “نشانه شهری” است. این لغت دو مفهوم کلی را متبادر می کند. اول به معنای بنایی هویت بخش،غرور آفرین و نمادی برای شهر و دوم به معنای نشانی که بتوان با آن موقعیت سنجی کرد یا به زبان ساده تر آدرس داد.
هویت،غرور،نماد
بسیاری از این بناها پس از اتمام به نماد شهر تبدیل شده و اگر طراحی خوبی داشته باشند شاید بتوانند پس از چند دهه هویت بخش هم باشند. اما در این باره تردید هایی نیز وجود دارد. چرا که ساخت یک برج ٣٠٠ متری تنها روش هویت سازی نیست. هویت سازی فرایند بسیار پیچیده ایست و احتمال این که یک برج به هویت یک شهر تبدیل شود قطعی نیست. اما بیشتر برج های مرتفع به نمادهای شهرشان تبدیل شده اند. اما از سوی دیگر بسیاری از نمادهای شهری ارتفاع زیادی ندارند. اوپرای سیدنی، کلیسای سن پیتر، مجسمه آزادی، آکروپولیس و … درغرب و مساجد جامع و عالی قاپو و از همه مهمتر میدان نقش جهان نمادهایی جهانی کم ارتفاع هستند که غالبا هویت بخش و غرورآفرین نیز هستند.
نتیجه آنکه هرچند برج سازی نمادسازی است اما روش های دیگری هم برای نمادسازی وجود دارد که با هزینه هایی به مراتب کمتر انجام می شوند. البته واضح است که نماد سازی خود نشانی است بر بی نمادی و عقبه ضعیف تاریخی. به هر حال صرف این همه هزینه برای نمادسازی عقلانی نیست و دلیل فرعی محسوب می شود.
جذب گردشگر
شاید موفقترین نمونه در این زمینه برج های دوقلو پتروناس در مالزی باشد. این برج ها که در سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۴ بلندترین برج های جهان بودند یکی از دلایل اصلی جذب گردشگر برای مالزی شدند. هرچند طراحی خاص سزار پلی و مانورهای تبلیغاتی مختلف مثل فیلم ماموریت غیر ممکن بی تاثیر نبودند اما همین لقب “بلندترین” کافی بود تا گردشگرها را به مالزی بکشاند. اما نکته جالب اینکه همان برج امروز در رتبه ٢٧ جهان است! و تنها پس از چند سال این لقب را از دست داد. امروزه با فشردگی رقابت، ریسک باقی ماندن در صدر به کمتر از دو سه سال رسیده است. عملا جذب گردشگر با لقب “ترین” احتمال کمی دارد.
پشتوانه فلسفی
مهم ترین دلیل ساخت آسمان خراش ها در غرب و اوج گرفتن روند بلندمرتبه سازی ظهور مدرنیسم بود. در این باره شباهت هایی بین آسمان خراش های مدرن و برج بابل وجود دارد. این همان نیت اصلی و جوهره برج سازی است:”قدرت نمایی”. از این روست که برج سازی در هیچ کجا مانند آمریکا رشد نکرد. متروپلیس جدید تحقق یوتوپیا بود. موج برج سازی بخصوص در نیویورک که مساله کمبود اراضی راهش را هموارتر می کرد، سراسر آمریکا را در نوردید و رشک و رقابت همسایگان تمدنی را برانگیخت. لندن، پاریس، فرانکفورت و دیگر دولت های اروپایی با همین رویکرد اما با چاشنی رقابت اقدام به ساخت برج ها نمودند. به بیان دیگر انگیزه فتح آسمان کم کم به رقابتی برای اثبات توانایی بین دولت ها تبدیل می شد.لازم به ذکر است برج سازی تنها یک جنبه از برتری جویی مدرنیسم در غرب است. پل سازی ، تونل سازی،اتوبان سازی عرصه های دیگر سرمستی انسان بود. بلندترین، طولانی ترین، سریع ترین، بیشترین، اولین، بزرگترین و هزاران “ترین” دیگر کلمات پرتکرار دوران مدرنیسم اند.
امروز با افول دوران مدرنیسم ساخت آسمان خراش ها در آمریکا نیز به سردی گراییده است. از بیست برج بلند ۲۰۲۰ ده برج در چین، پنج برج در خاورمیانه، چهار برج در باقی آسیا، تنها یک برج در آمریکا قرار دارد. برج شارد در لندن به عنوان بلندترین برج اروپا در رتبه ۵۶ دنیا قرار دارد. آمریکایی که در ۱۹۸۰ همه صد برج را در خود داشت در ۲۰۱۲ به ۲۴ برج رسیده است و چین به تنهایی با ۴۵ برج و خاورمیانه با ۲۷ برج میدان دارند. اگرچه پشتوانه فلسفی مدرنیسم در غرب علت اصلی این ساخت و ساز ها بوده است اما در شرق علت اصلی نیست. بعضی از این کشورها حتی توان و تکنیک لازم را هم ندارند وپروژه ها توسط شرکت های خارجی انجام می شوند. در واقع مهم ترین دلیل ساخت آسمان خراش های بسیار بلند در این کشور ها تلاش برای شباهت به همتایان غربی است.
ساعت : 5:13 pm | نویسنده : admin
|
انبوه سازان |
مطلب قبلی